Esküvői fotós kiválasztása II. - ezekre figyelj!

March 03, 2019

 

Kedves olvasóim!

 

Ahogy ígértem visszatérek még egy kör erejéig az esküvői fotós kiválasztásának kérdéskörére. Továbbra sem feltétlenül az a cél, hogy engem válasszatok, csak az, hogy olyat aki valóban alkalmas a nagy feladatra, és valóban minőségi szolgáltatást nyújt nektek.

Mire figyeljetek a fotósok összehasonlítása, kiválasztása során? Nekem ezek a dolgok jutnak eszembe a témáról:

 

1. Portfólió vizsgálata:

-Telefonon, tableten nézegeted a fotósok fényképeit? A fotók stílusának vizsgálatára alkalmas. A képek minőségének vizsgálatára alkalmatlan! Ilyen kis képernyőkön a rosszabb minőségű fotók is jól néznek ki. Azt, hogy egy kép megfelelően éles-e, hogy ott éles-e ahol kell (pl. a menyasszony szemén van az élesség, nem az orrán), azt csak normális méretű monitoron tudod megnézni, összehasonlítani. Tegyél is így!

-Látsz egy rakás fotóst, szebbnél szebb kreatív képekkel az oldalán? Helyes, az is fontos.   DE!

Ha feltűnően kevés olyan képet látsz ami a benti templomi, benti polgári szertartásokon készült, illetve az esti buliban. Vagy azok láthatóan rosszabb minőségűek, elmosódottabbak, homályosabbak, enyhén szemcsések, neadjisten szinte mind fekete-fehér (ami remek módja a gyengébb képek megmentésének), AZ GYANÚS. A benti fotók hiánya, vagy azoknál érzékelhető minőségromlás jó eséllyel azt jelzi, hogy nincs az illetőnek megfelelő szintű felszerelése a feladatra.

-Kültéri beállított fotóknál a menyasszonyt/vőlegényt erősen fényes foltok tarkítják? Vagyis szemmel láthatóan erős napsütésben készültek róluk a képek. Fotós barátunk annyit nem tud, hogy nem fotózunk embereket verőfényes napsütésre kiállítva. (ha tisztában lenne vele, hogy ez hiba, eleve nem tenne ki ilyen képet az oldalára!)

-Kültéri fotó, például kastélyparkban (vagy bárhol). Az épület/park a háttérben jól megvilágított, míg a menyasszony/vőlegény az előtérben sötét? Ismét egy remek „fotós”, aki annyit tud, hogy automatára állítja a gépet, és nyomogatja az exponáló gombot. Csak sajnos a gép magától nem elég okos, ezért rosszul állítja be a dolgokat.

-Alapvető lenne, hogy ne a fotós által mutogatott legszebb képek alapján döntsd el valakiről, hogy milyen minőségű a munkája! Több ezer képből még a legamatőrebb fotós is fog tudni válogatni az átlag szem számára vonzó darabokat. Konkrétan több esküvő minél teljesebb anyagát nézd meg! Nem egy pár darabos válogatást, hanem minimum száz darab feletti képet. Természetesen az esküvők minden eseményéről legyen benne anyag. Ha alapos vagy, és nem akarsz pórul járni, ez a minimum!

 

 

2. Árkategóriák:

Nyilván a párok körében alapvető kérdés, ezért beszéljünk róla. Én azt vallom, hogy fotóst a munkájának alapos vizsgálata alapján válasszunk, de természetesen azért az egyes szolgáltatók árazása is lehet beszédes. Az árak alatt egy teljes esküvői nap fotózását értem.

-100 ezer Ft alatti kategória:

Csodák nincsenek. Az, hogy valaki ilyen árban dolgozik hosszú távon, valóban komoly felkészültségű, és tudású fotósként, valóban profi felszereléssel (ami marha drága), valóban minőségi utómunkával , az alapvetően kizárható.

-100-250 ezer Ft közötti kategória:

Jelenleg szerintem ez tekinthető a nagy átlagnak itthon. Ebben minden van. Igazán magas színvonalú, átlagosan korrekt minőségű, és totál gagyi is. És nem feltétlenül az határozza meg, hogy melyik a 100 és melyik a 200 ezer. Itt lép életbe az összes többi vizsgálati szempont.

-250 ezer Ft feletti kategória:

Ahhoz már elég vastag arcbőr kell, hogy valaki ilyen árban ne nyújtson minőséget. (persze biztos akad egy-két kivétel, én nem ismerek ilyet) De nem is ez a kategória képviseli a hazai párok túlnyomó többségének lehetőségeit.

 

 

3. Felszerelés:

Ezt sajnos egy fotózáshoz nem értő átlagember nyilván nem tudja értékelni. Ugyanakkor én azt tapasztalom, hogy a párok egyre többször kérdeznek rá, hogy mivel dolgozom. Általában mindenkinek a környezetében akad egy-egy ember, aki kicsit jobban ért a témához. Azért megpróbálom körülírni szerintem mi a minimum ahhoz, hogy profi felszerelésről beszéljünk. Egy darab fényképezőgépet, egy-két objektívet, meg egy vakut még semmiképpen sem tekintenék annak. Azt mondanám legalább két profi fényképezőgép (FX vagyis full-frame szenzoros, dupla memóriakártyával), több nagy fényerejű objektív, több vaku. Ez már képvisel egy szintet.

Az enyém jelenleg így néz ki:

 

Esküvői fotós felszerelés.fényképezőgép, Nikon, esküvő, fotós, vaku

 

4. Kedvenceim:

 

-Most akkor jó fotós vagy nem?:

Több esetben is látok olyan esküvői fotós oldalakat, ahol szép esküvői portfólió látható. Aztán megnézem az egyéb munkákat, pl. családi, portré, stb. És teljesen meglepő módon abszolút átlag alatti minőségű képeket látok. ??? Most akkor ért a fotózáshoz vagy nem? Igaz, a fotózásnak is vannak speciális ágai, de az esküvőzés és a portréfotózás kifejezetten közel áll egymáshoz. Aki profi esküvői kreatív képeket tud csinálni, az nem létezik, hogy ne tudjon ugyanúgy kiváló minőségű portrékat készíteni. Ha ilyennel találkozol az már GYANÚS!

(és akkor zárójelben emlékezzünk meg a leggázosabb, de előforduló esetekről, amikor a "fotós"

1. Összelopkodja internetről a képeket az oldalára.

2. Fotós workshop-on, modellekkel készült képeket rak ki, amik értelemszerűen be lettek neki állítva, tehát konkrétan semmi köze nincs a személyes tudásának hozzájuk.)

 

-Szolgáltató párosok:

A kedves vőfély felesége fotós? Ráadásul jó áron dolgozik? Szuper! CSAK FEL NE KÉRD! Az ilyen „apu az esküvőzésben dolgozik, legyen anyu is szolgáltató” kategóriájú párosítások egyszerű árukapcsolásról szólnak, semmi másról. Apu évek óta ismert vőfély, videós, stb. Miért ne használjuk ki a piaci lehetőségeket? Veszünk anyunak egy valamilyen fényképezőgépet (vagy kettőt, mert láttuk, hogy úgy a profi), mellé teszünk egy tök jól hangzó árat, és kész is a profi esküvői fotós. Majd végigkattintgat automatán, az ügyfél meg örül - egészen addig, amíg meg nem látja a végeredményt. Sőt, sokszor eleve csak úgy vállalnak megbízást ha együtt kéred fel őket, biztos ami tuti (ehhez természetesen joguk van). HA érdekel, hogy mit kapsz a pénzedért, akkor elfelejted. (de minimum nagyon-nagyon-nagyon megnézed, hogy mit is választasz)

Én még nem láttam olyat, aki ilyen felállásban szakmai hozzáértést, és minőséget képviselt volna fotósként.

 

-Képek mennyisége:

Ezt a témát mindig érintem, mert az én szememben az egyik legnagyobb ámítás, amivel félrevezetik a párokat. Mint korábban is írtam a legmagasabb szintet képviselő esküvői fotósok 4-5-600 db körüli átadott képmennyiséggel dolgoznak. Eközben rengeteg magát „profi”-nak hirdető fotós alsó hangon 1000 feletti átadott mennyiségeket ígér (természetesen a csúcs ajánlat a mindent megkapsz). HOGYAN LEHETSÉGES EZ? A legjobbak annyira menőnek érzik magukat, hogy kevesebbet dolgoznak a sokszoros pénzükért? Vagy inkább ők valóban sokat dolgoznak – értsd utómunkáznak – a kevesebb, válogatott, sokkal magasabb színvonalú képen, hogy kiemelkedő minőséget nyújtsanak az ügyfeleiknek? Döntsétek el magatok a kérdést!

Azt tényként rögzíthetjük, hogy az esküvői fotós munkájának legidőigényesebb része a képek feldolgozása. Kiváló minőségű képek csakis kiváló minőségű, időigényes utómunkával készülnek! Értelemszerűen ha több képet dolgozol fel ugyanolyan minőségben, az arányosan több idő. Ha szinte semmit nem csinálsz vele, az meg hipp-hopp megvan. Úgy könnyű akármennyit is átadni. Te tudod.

 

-Ajánlások:

Logikus. Ugyanakkor a legtöbb bukó szerintem pont ebben van. Az egyes embereknek az igényszintje nagyon eltér - fényképek kapcsán aztán végképp. Sokan a 10-20 évvel ezelőtti minőséget tartják ma is megfelelőnek. A saját képeit, fotósát sok esetben kevésbé fogja valaki lehúzni, még ha gyenge is a produktum. Talán nem is látja, nem is akarja látni a különbséget.

Sokszor szolgáltatók ajánlgatják egymást, mert jó volt a másikkal együtt dolgozni. Csak sajnos ettől még lehet, hogy az ajánlott fotós szolgáltató munkája csapnivaló.

Esküvői csoportokban szemmel láthatóan megy a bérajánlgatás, amikor véletlenül mindig ugyanahhoz, ugyanaz a pár ember szól hozzá egy megerősítő ajánlást, hogy igen, ő a tuti. Kiváló marketing eszköz, csak sajnos - jó eséllyel -átverés.

 

EGY BIZTOS. AKÁR AJÁNLÁSSAL, AKÁR NEM. CSAKIS ALAPOS VIZSGÁLATTAL, MINIMUM A FENTI SZEMPONTOK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL VÁLASSZATOK A LEHETŐSÉGEK KÖZÜL!

 

ÉS AMI MÉG ERŐSEN JAVASOLT:

Egyeztessetek személyesen a lehetséges fotósokkal. Nem kell ahhoz, már eldöntött ténynek lennie, hogy őt választjátok. Ha esetleg szóba jöhetőnek látjátok, az már elég. Egy személyes találkozó nagyon sokban befolyásolhatja, eldöntheti, hogy kire teszitek a végső voksot. Rengeteg hasznos ötletet, tippet is kaphattok egy ilyen beszélgetés során.

Én személy szerint bármelyik érdeklődő párral szívesen leülök beszélgetni a velem vagy az esküvővel kapcsolatos kérdéseikről, anélkül, hogy ez bármilyen kötelezettséggel járna.

 

Bármi kérdésed van, itt is felteheted:


erdeklodomerdeklodom

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November (4) December
January February (1) March (2) April (1) May June July August September October November (1) December
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December