Mi lesz az idei esküvőkkel?

April 16, 2020

portfolio-eskuvo-003portfolio-eskuvo-003

 

Sziasztok!

 

Hetek óta benne vagyunk, nyakig. Egy tragédia az egész. Az ifjú pároknak azt hiszem elsősorban érzelmileg - persze adott helyzetben akár anyagilag is - ,míg a szolgáltatóknak elsősorban anyagilag. A járványügyi helyzet totálisan átírja az esküvőt tervezők, és az esküvői szakma idei évét. Ja bocs nem is, inkább a következő éveit. Mert ez a mostani kavarodás alsóhangon kihat a 2021-es, és szerintem simán a 2022-es esküvői szezonra is.

Hetek óta itthon ülök, a fotós munkák értelemszerűen nullázódtak. Tanulok a gyerekekkel, rendezem a házat, udvart, kertet (végre van rá idő, juhééé!), és figyelem a történéseket, a szakmai fórumokat, a kibontakozó vitákat, véleményeket. Gondoltam ideje írni egy saját bejegyzést minderről.

Először én is úgy gondoltam, hogy mondjuk elúszik az április (max. május), aztán minden megy tovább, ahogy terveztük. Ma már látható, hogy nem így lesz. Az idénre lagzit tervező párok közül egyre többen gondolják úgy, hogy az idei nyárnak annyi. Persze ezt a média, és a legváltozatosabb szakértések, ilyen-olyan előrejelzések is csak erősítik, generálják. Egyszerűen totális a bizonytalanság, nem lehet tudni mi meddig tart, mi lesz utána. Sokan a júliusi-augusztusi esküvőket is átteszik őszre, vagy jövőre. Van olyan párom is aki már a szeptemberit halasztja egy évvel. Valószínűleg nem lenne rá szükség, ugyanakkor megérthető.

Én szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy nem ez a családom kizárólagos bevételi forrása, ezért nagyon rugalmasan tudom kezelni az áthelyezéseket, és a jövő évi áraimat.

portfolio-eskuvo-099portfolio-eskuvo-099

Megpróbálok tömören összegezni pár információt a témáról, ahogy én gondolom:

1. Egy dolog atombiztos. Ha két éven belül tervezed az esküvődet, és megvan a dátumod, akkor MINÉL HAMARABB LÉPNED KELL A SZOLGÁLTATÓK FOGLALÁSA TERÉN. Miért? Mert alapból sok száz, de inkább ezres számú esküvő kerül át 2020-ról 2021-re. Ma már, aki előre tervez, az legalább egy évvel korábban szerződik a szolgáltatójával. Tehát mostanra már eleve elkezdődött a 2021-es naptár feltöltése is, amire most rázúdul rengeteg áthelyezés idénről. A 2021-es foglalások olyan szinten fognak telítődni a jó minőségű szolgáltatóknál aránylag rövid időn belül, hogy nem sok lehetőséged lesz. Már ha minőségben gondolkozol. Ezzel szembesülve pedig sok 2021-re tervező pár lesz kénytelen 2022-re halasztani, ami a 2022-es foglalásokat fogja a szokásoshoz képest is felpörgetni, előre hozni.

portfolio-eskuvo-071portfolio-eskuvo-071

2. Én azt gondolom - ugyanakkor nem látok a jövőbe -, hogy a mostani információk alapján az idei májusi, max. júniusi esküvők sajnos érintettek lesznek. Júliusi esküvő áthelyezése kizárólag a járványügyi helyzet miatt nem gondolom, hogy jelenleg indokolt, ugyanakkor nagyon sok járulékos hatás / tényező befolyásolhat egy ilyen döntést. Azzal számolni kell, hogy az őszi szombati időpontok nagyrészt már foglaltak a szolgáltatóknál. Aki még idén szeretné az esküvőjét megtartani, annak pénteki vagy még inkább hétköznapi lehetőséggel kell számolnia. A jövő évre áthelyezés pedig jó eséllyel a költségek emelkedésével járhat. A szolgáltatók nagy része eleve emel árat a következő szezonra - elvégre létezik infláció, míg a mostani helyzetből eredően alapból is nagyobb mértékű drágulás várható. (és ebből a szempontból nyilván nem hasonlítható össze egy szinte semmilyen plusz költséggel nem járó szolgáltatás, szemben egy étterem vagy dekoros alapanyag költségeivel)

portfolio-eskuvo-119portfolio-eskuvo-119

3.  A felálló helyzet nyomán nagyon előtérbe került a szerződések / szerződésbontások kapcsán az előleg, foglaló kifizetésének - visszafizetésének kérdése. Egy biztos, ezután senkinek sem fog eszébe jutni tisztességesen megírt szerződés nélkül szerződni bárkivel is. Az előleg nem kérdés, az bármilyen szerződésbontás esetén visszajár. A foglaló már keményebb dió. Amíg a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet, és a rendezvényeket tiltó korlátozások visszavonásra nem kerülnek, addig vis maior helyzet áll elő, tehát a foglaló szintén visszajár. DE, ha a szerződött dátum idején a tiltás már nem áll fenn, abban az esetben a foglalót a szolgáltató nem köteles visszafizetni.

Ideális esetben a párok és a szolgáltatók együtt tudnak tovább menni módosított dátum esetén is. Rosszabb esetben - általában foglaltsági okokból - ez nem lehetséges. Itt aztán esetenként forrnak az indulatok az esküvői fórumokon. Egyik oldalon a párok szempontja, miszerint ebben a helyzetben tisztességtelen dolog a foglalót megtartani. Másik oldalon a - szintén áldozat! - , magukat a szerződésben foglaltakhoz tartó szolgáltatóké, akik akár a megélhetésük alapjait veszthetik el hónapokra. Egy főállású szolgáltató esetén a foglaló nem valami olyasmi, amit félretesz a szekrényébe, hanem a havi kalkulált bevételének - vagyis a fizetésének - a része. És ebben az esetben szerintem téves egy kalap alá venni minden esetet. Mindenkinek más az élethelyzete. Akinek ez nem probléma nyilván gond nélkül visszaadja. Mint már az elején említettem, szerencsére ez nekem sem okoz problémát.

De azért árnyalnám a képet:

Ismerek olyat akinek a felesége otthon van kisgyerekkel, ő az egyetlen kereső a családban, főállásban dolgozik esküvői szolgáltatóként. Ebből fizet mindent, megélhetést, hitelt, stb. Most hónapokra kiesik a teljes bevétele, és a 0 bevétele mellett kellene visszafizetnie akár heti két rendezvény foglalóját + azokét a párokét is, akiknek az esküvője esetleg megtartható lenne, de ők inkább elhalasztják. Nem biztos, hogy megteheti, vagy egyáltalán meg tudja oldani.

Vagy az a kolléga, aki épp év elején mondott fel, hogy főállásban dolgozzon az esküvői szakmában. Minden pénzét befektette az elég komoly felszerelésébe, és készült az idei 30 esküvőjére. És idén ősszel lesz a sajátja!!! A többi mint az előző esetben. Szóval nem minden fekete vagy fehér.

És itt kell megemlítenem a magukat "szolgáltató"ként aposztrofáló perc emberkéket, akik a helyzetet arra használják, hogy az esküvői fórumokon futtassák magukat pár perc hírnevet szerezve a pánikoló menyasszonyok előtt. Addig semmi gond, amíg egy szolgáltató közli egy beszélgetésben, hogy ő gond nélkül visszaadta a foglalót. Amikor viszont ömlengésbe kezd, hogy ő mekkora szemétségnek tartja mástól, ha nem ugyanígy cselekszik, és nála ilyesmi fel sem merül, és és és. Nos mindez csak egy kis önreklám akar lenni, a gusztustalanabb fajtából, semmi más. (jellemzően színvonaltalanabb szolgáltatóktól, természetesen)

 

Sajnos egyértelmű okosságokat nem tudok. Ne pánikoljatok! (persze könnyű azt mondani) Kezeljétek a lehető legrugalmasabban a dolgokat (mindkét oldalról), és legyetek empatikusak egymással! Szurkolok mindenkinek!

 

portfolio-eskuvo-076portfolio-eskuvo-076

 

Higgyétek el, mindenkinek el fog jönni a Nagy Napja :)

 

portfolio-eskuvo-176portfolio-eskuvo-176

 

Bármilyen kérdésetek van, keressetek bátran!

 

                                                erdeklodomerdeklodom

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November (4) December
January February (1) March (2) April (1) May June July August September October November (1) December
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December